Späť na články

Blacklist EÚ: Zmeny na zozname nespolupracujúcich krajín

Po najnovšom zohľadnení kritérií v daňovej oblasti sa EÚ Blacklist rozšíril o tri karibské krajiny.

V rámci série našich článkov Vás pravidelne informujeme o aktuálnom stave spolupráce krajín v oblasti daní. Dňa 4. októbra 2022 schválila Rada ECOFIN revidovaný zoznam s týmito zmenami:

  • Anguillu, Bahamy a ostrovy Turks & Caicos presunula zo sivého zoznamu na čierny zoznam. Anguilla sa už na čiernom zozname nachádzala v roku 2020, Bahamy v roku 2018. Dôvodom ich zaradenia je podpora štruktúr a dohôd zameraných na prilákanie ziskov bez skutočnej ekonomickej podstaty.
  • Arménsko a Eswatini zaradila na tzv. monitorovací sivý zoznam.
  • Bermudy a Tunisko odstránila zo sivého zoznamu na základe splnených opatrení, ku ktorým sa zaviazali.

V súčasnosti sa na tzv. blackliste nachádza nasledovných 12 nespolupracujúcich jurisdikcií: Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Anguilla, Bahamy, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad a Tobago, ostrovy Turks & Caicos a Vanuatu.

Sivý zoznam zahŕňa týchto 22 jurisdikcií: Arménsko, Barbados, Belize, Botswana, Britské Panenské ostrovy, Dominika, Eswatini, Hong Kong, Izrael, Jamajka, Jordánsko, Katar, Kostarika, Malajzia, Montserrat, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Seychely, Thajsko, Turecko, Uruguaj a Vietnam.

Zoznam nespolupracujúcich jurisdikcií sa najbližšie upraví v roku 2023 na februárovom zasadnutí.

Na tomto stretnutí Rady ECOFIN mala prebiehať aj očakávaná diskusia k smernici o minimálnej dani (tzv. Pilier 2), tento bod napokon nebol zaradený do programu zasadnutia. Zároveň však Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Holandsko vydalo spoločné vyhlásenie o zavedení globálnej minimálnej dane na ich lokálnej úrovni od roku 2023.

Máte otázku? Napíšte nám.

Vaše otázky zodpovedia naši odborníci

Spýtajte sa nás
Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať