Späť na články

Ministri financií odsúhlasili čiernu listinu EÚ nespolupracujúcich jurisdikcií v daňovej oblasti

Na svojom zasadnutí 5. decembra 2017 sa Rada pre hospodárske a finančné záležitosti (ECOFIN) dohodla na EÚ zozname nespolupracujúcich jurisdikcií z daňového hľadiska za rok 2017 a potvrdila, že tieto daňové jurisdikcie zostanú na tomto zozname až do splnenia požadovaných kritérií.

V januári 2016 Európska komisia predložila návrh na spoločný prístup k jurisdikciám tretích krajín v otázkach dobrej správy daní. Cieľom bolo nahradiť existujúce vnútroštátne zoznamy nespolupracujúcich krajín jednotným systémom na úrovni EÚ. Proces zostavovania zoznamu bol založený na trojstupňovom prístupe pozostávajúcom z predbežného posúdenia krajín, rozsiahlej skríningovej fázy a napokon prípravy zoznamu nespolupracujúcich jurisdikcií.

Ako výsledok skríningového procesu Rada ECOFIN zaradila do zoznamu nespolupracujúcich jurisdikcií sedemnásť krajín a odporučila, aby bol tento zoznam revidovaný aspoň raz ročne. Uvedené jurisdikcie boli vyzvané, aby vykonali požadované zmeny a zapojili sa do diskusií so skupinou Code of Conduct, ktorá bude monitorovať kritériá a prijaté záväzky.

Na svojom zasadnutí 23. januára 2018 Rada z čiernej listiny vyradila osem štátov v nadväznosti na záväzky prijaté na vysokej politickej úrovni v záujme odstránenia obáv EÚ. Čierna listina k dnešnému dňu obsahuje nasledujúcich deväť krajín:

  1. Americká Samoa
  2. Bahrajn
  3. Guam
  4. Marshallove ostrovy
  5. Namíbia
  6. Palau
  7. Svätá Lucia
  8. Samoa
  9. Trinidad and Tobago

V rámci reakcie na zverejnenie čiernej listiny sa od členských štátov EÚ očakáva, že budú uplatňovať aspoň jedno z nasledujúcich administratívnych opatrení:

  • prísnejšie monitorovanie určitých transakcií,
  • zvýšenie rizika daňovej kontroly pre tie daňové subjekty, ktoré využívajú benefity sporných režimov, alebo
  • zvýšenie rizika daňovej kontroly pre tie daňové subjekty, ktoré využívajú štruktúry alebo dohovory zahrňujúce jurisdikcie uvedené na čiernej listine

ECOFIN odporučila, aby členské štáty EÚ prijali určité obranné daňové opatrenia v súlade so svojimi vnútroštátnymi právnymi predpismi, legislatívou EÚ a medzinárodnými právnymi predpismi, ako sú napríklad daňová neuznateľnosť nákladov, ustanovenia týkajúce sa zrážkovej dane, pravidlá ovládaných zahraničných spoločností a obmedzenie daňového oslobodenia prijatých dividend a kapitálových ziskov, atď.

Európska komisia na úrovni EÚ uviedla, že v platnosti ostávajú existujúce obranné opatrenia. Ide napríklad o obmedzenie prístupu k fondom EÚ alebo prísnejšie požiadavky na podávanie správ pre nadnárodné spoločnosti, ktoré majú aktivity v jurisdikciách nachádzajúcich sa na čiernej listine. Zároveň však vyzvala členské štáty EÚ, aby rovnako zaviedli účinné sankcie.

 

Máte otázku? Napíšte nám.

Vaše otázky zodpovedia naši odborníci

Spýtajte sa nás
Zdieľať článok

Mohlo by vás zaujímať